Vrouwen in het zadel: de twee nieuwe schepenen van de Houtemse jaarmarkten

Met de zomerjaarmarkt achter de rug en de winterjaarmarkt voor ons spreken we met Sabrina Coppens, schepen van de zomerjaarmarkt en Sofie Boeykens, schepen van de winterjaarmarkt. Voor het eerst zijn er twee schepenen voor de jaarmarkten van Houtem bevoegd, en voor het eerst zijn dat twee dames. De vrouwen in het zadel dus, voor Houtem Jaarmarkt.

Beste schepenen, jullie zijn de twee vrouwen van het huidige schepencollege en jullie zijn meteen samen verantwoordelijk voor de 2 jaarmarkten van Sint-Lievens-Houtem. Bijzondere situatie, toch?

Sofie Boeykens: “Een Amerikaanse onderzoeker, professor Christopher Berry, heeft een tijdje geleden de werkzaamheden van Amerikaanse politica’s onderzocht. Het onderzoek concludeerde dat vrouwen beter zijn in het krijgen en geven van gunsten en het  bouwen van coalities die leiden tot een deal. Wat past er nu beter bij het sluiten van deals dan de jaarmarkten? Daar wordt nog gemarchandeerd “bij handjesklap”. Gelet op die harde wetenschappelijke feiten kon het dus niet anders dan dat er ooit twee vrouwelijke schepenen bevoegd zouden worden voor de jaarmarkten…(lacht).

Maar ernstig nu. Volgens mij is het erg belangrijk dat de jaarmarkten eens een vrouwelijk gezicht krijgen. De jaarmarkten zijn het symbool van de economische kracht van Sint-Lievens-Houtem en staan voor ondernemerschap. Via een “vrouwelijke insteek” in het jaarmarktgebeuren zal ik proberen om een meer positieve houding op het vrouwelijk ondernemerschap te bewerkstelligen.

945356_177165639121001_1202033956_n       945356_177165645787667_358176855_n        994846_177164002454498_1609265779_n

De wereld van de dierenhandelaars is vaak een mannenwereld. Of zien we dat verkeerd?

Sabrina Coppens: “De jaarmarkt is natuurlijk meer dan een veemarkt. Maar ja, heel wat veehandelaars die we bij ons zien “op het terrein” zijn uiteraard mannen. Toch: de vrouwen draaien zeker ook mee in het landbouwbedrijf. Dat kan ook niet anders, landbouw is een harde stiel. Het is alle hens aan dek.”

Sofie Boeykens: “Vrouwen zijn zeer belangrijk in de landbouwactiviteit en hun rol wordt meer en meer merkbaar.  De jaarmarkten kunnen een prima forum zijn om ook eens de rol van sterke vrouwen in het landbouwbedrijf  te belichten. In onze gemeente zijn de Geitenboerderij “De Volle Maan” en Veehandel “Baele” mooie voorbeelden van bedrijven waar jonge dynamische vrouwen mee aan de top staan. Het team van dierenartsen dat mee de jaarmarkten begeleidt, bestaat overigens voor ongeveer de helft uit vrouwelijke artsen.”

Jullie zeggen dat de jaarmarkt méér is dan een veemarkt. Dat klopt. Er zijn heel wat aspecten aan Houtem Jaarmarkt, sommige heel oud, andere heel nieuw. Wat is voor jullie de essentie van de jaarmarkttraditie in onze gemeente?

Sabrina Coppens: “De jaarmarkt, dat is feest, dat is traditie, en zoiets is belangrijk voor de identiteit van Houtem. Het is een weergave van wat onze gemeente wezenlijk is, namelijk een levendige en sociale gemeente. Maar er is ook een economisch aspect aan verbonden. De dierenhandel en de markt zijn een economie op zich, en ze brengen ook mogelijkheden voor onze eigen economie. Daarom is het belangrijk dat we in ons beleid het culturele als het economische via onze jaarmarkten met mekaar kunnen verbinden.”

Sofie Boeykens: “Culturen en gemeenschappen zijn geen zaken die zomaar ontstaan of bestaan. Ze moeten gekoesterd worden. Dat is het belang van tradities. De jaarmarkten zijn dus niet zomaar een “happening” maar vormen ook een deel van het Houtemse samen-leven. Dat is juist waarom we die erfgoederkenning hebben gekregen. We zijn nog altijd erg trots op die erkenning van de jaarmarkt, door Vlaanderen en door Unesco, als cultureel erfgoed.”

Waar willen jullie naartoe met de jaarmarkten in de komende zes jaar? Waar willen jullie in het bijzonder werk van maken?

Sabrina Coppens: “Meer en meer marktkramers vinden geen opvolgers meer of dienen hun activiteiten stop te zetten. We willen de komende 6 jaar originele initiatieven promoten zodat zowel de zomer- als winterjaarmarkt een bruisend gegeven blijft en zo mogelijk nog aantrekkelijker wordt, zowel voor de marktkramers, als voor de lokale ondernemers, als voor bezoekers.”

Sofie Boeykens: “In de eerste plaats wens ik de bestaande traditie in ere te houden. Dat wordt een uitdaging gelet op het slinkend aantal landbouwbedrijven en veehandelaars in het algemeen. Daarbij moeten we ook rekening houden met de steeds strengere normen op het vlak van dierenwelzijn en –handel en de veiligheid van mens en dier. We moeten echt “ons mannetje staan” om jaarlijks de nodige toelatingen van de hogere overheden te verkrijgen. Ook wil ik een historisch aspect van de jaarmarkten wat meer voor het voetlicht brengen. Jaarmarkten waren in de middeleeuwen niet enkel een handels- en gemeenschapsactiviteit. Zij waren ook fora voor kunsten: muziek, dans, toneel. We zijn nu in onderhandeling met culturele organisaties om meer luister te geven aan de jaarmarkt door bijvoorbeeld de organisatie van een klassiek concert.”

Wat vinden jullie het leukste aan Houtem Jaarmarkt? Waar zien we jullie zéker terug?

Sabrina Coppens: “Niet bepaald op 1 specifieke plaats… Het is gewoonweg aangenaam om op de jaarmarkt te zijn, er mensen te ontmoeten, de sfeer op te snuiven, te kuieren tussen de dieren en een babbel te slaan, een goed tegengif voor een maatschappij die soms steeds individualistischer schijnt te worden.”

Sofie Boeykens: “Mijn stokpaardje bij de jaarmarkt is de veiligheid. De meeste tijd spendeer ik dan ook achter de schermen om er samen met alle medewerkers voor te zorgen dat de organisatie vlot en veilig verloopt. Daarnaast probeer ik uiteraard zo veel mogelijk om de bijzondere sfeer op te snuiven, zowel bij de dieren, bij de vele kraampjes als in de thematent. Het meest betoverende moment vind ik de nacht van 11 op 12 november, wanneer de dieren uitgestald zijn en de rust over het marktplein heel tijdelijk is teruggekeerd. In de lucht hangen dan al trillingen van wat er de volgende dag komen gaat. Een magisch ogenblik!”

Bedankt voor het fijne interview! Veel plezier op de jaarmarkt en tot dan.

 

 

 

 

 

Leave a Reply